Alle Categorieën Financieel Kan ik een hypotheek krijgen als ik een uitkering heb?

Kan ik een hypotheek krijgen als ik een uitkering heb?

Een uitkering als onderpand voor de Spaanse bank.

Nee, dit is niet mogelijk bij onze aangesloten banken.

Dit geldt voor zowel de WAO, WIA (WGA of IVA) en een Wajong uitkering.


Waarom is dit niet mogelijk?

Er zijn 3 redenen waarom een uitkering (vaak) niet geaccepteerd wordt bij het aanvragen van een hypotheek in Spanje:

  • Levensverzekering: in tegenstelling tot Nederland, stellen de Spaanse banken niet-ingezetenen verplicht een levensverzekering voor af te sluiten voor een hypotheek in Spanje. Met een uitkering is deze verzekering praktisch niet mogelijk.

  • Beoordeling van de buitenlandse uitkering: de Spaanse banken moeten het Nederlandse systeem van uitkeringen begrijpen en hoe dit leidt tot een stabiel inkomen. Uitkeringen zijn specifiek voor Nederland of België. Het verifiëren van de continuïteit van een uitkering uit een ander land vereist administratieve inspanningen. De Spaanse bank gaat het risico aan van internationale overeenkomsten en de specifieke regels van de Nederlandse socialezekerheidswetgeving (welke kan wijzigen). Bijna alle Spaanse banken zien dit als een té groot risico om te nemen.

  • Risicobeleid van de bank: banken hebben hun eigen risicobeleidskaders die bepalen welke inkomensbronnen als 'veilig' of 'betrouwbaar' worden beschouwd. Een uitkering, vooral van een niet-resident, kan buiten deze kaders vallen. Veel Spaanse banken geven de voorkeur aan inkomsten uit arbeid omdat deze als stabieler en voorspelbaarder worden beschouwd.

Wat kun je wel doen?

Onze tip is vaak om toch te kijken of er cash of via een familiare lening gekocht kan worden.
Of in geval van emigratie: eerst in Spanje te gaan huren, omdat Spanje een EU-land is en je een eventuele IVA kunt meenemen. Na 2 jaar ben je dan fiscaal resident en gelden weer andere voorwaarden.

Was dit artikel nuttig?

Thanks for your feedback!