Alle Categorieën Financieel Aflossen op een Spaanse hypotheek

Aflossen op een Spaanse hypotheek

Mag je aflossen op een hypotheek in Spanje?

In Spanje kennen ze geen aflossingsvrije hypotheken. Spaanse banken werken enkel met annuïteiten-hypotheken. Hierdoor betaal je voor een hypotheek per maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Aan het extra aflossen van jouw Spaanse hypotheek zitten kosten verbonden.

Vervroegd aflossen op jouw hypotheek

Boetevrij aflossen is bij een Spaanse bank standaard niet toegestaan. Je betaalt eenmalige kosten (boetecommissie) wanneer je, naast de normale maandlast, een extra bedrag wilt aflossen. Het boetebedrag is afhankelijk van je rentekeuze (vast of variabel). Houd rekening met de volgende percentages:

  • 2% boetecommissie bij een vaste rente in de eerste 10 jaar. Daarna 1,5% boete

  • 0,25% boetecommissie bij een variabele rente in de eerste 3-5 jaren. Vervolgens is boetevrij aflossen niet meer mogelijk.

In een voorbeeld kan je het als volgt vertalen: als je € 10.000,- extra aflost, dan betaal je hierover € 200,- kosten aan de bank bij een vaste rente en € 25 bij een variable rente. Er is geen maximum voor het af te lossen bedrag per jaar. De voorwaarden en regels voor het aflossen van jouw Spaanse hypotheek kunnen per Spaanse bank verschillen.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!